Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) brengt gewoonlijk een vrij mild klimaat. Af en toe raakt de Oostzee met ijs, waardoor warmere wateren worden afgesneden en de winter streng is. 
De gemiddelde temperatuur over februari is rond de 0 graden. Bij oosten wind kan het veel kouder worden.  De laagste temperatuur gemeten is 31 graden onder nul.
Gemiddeld valt er 600 mm neerslag per jaar tegenover 700 tot 800 millimeter in Nederland. Er is een wat drogere periode tussen eind april en begin juni. 's Zomers kan  door diezelfde oostenwind de temperatuur oplopen tot boven de 30 °C.

Zomer
De zomermaanden in Denemarken zijn over het algemeen zonnig. Met gemiddeld ruim 700 zonuren in de drie zomermaanden is dit Scandinavische land zonniger dan Nederland (met gemiddeld 600 zonuren). Dit wordt  veroorzaakt doordat het in Denemarken langer licht is. In de zomer is vaker sprake van een hogedruk gebied, waardoor heel de dag geen wolk aan de lucht te zien is. Overdag is het dan gemiddeld 22 graden. In het zuiden van Jutland kan het gebeuren dat de temperatuur wel hoger wordt tot zelfs 30 graden. In het noorden en oosten wordt het vrijwel nooit 30 graden.
Wanneer er geen hoge druk gebied aanwezig is, is door de ligging de regenkans wel veel groter. 


Winter
Vanaf oktober is er kans op nachtvorst. Ook is er kans op winterse buien. Deze winterse omstandigheden zullen dan aanhouden tot in mei.
Er valt gemiddeld meer sneeuw dan in Nederland. De grond is 30 tot 60 dagen bedekt met sneeuw, tegenover 13 dagen sneeuw in Nederland. Dit is wel afhankelijk van de locatie. In het zuiden valt weinig tot geen sneeuw. De wintermaanden zijn over het algemeen vrij grijs en aan de koele kant. De zon is vaak afwezig in de winter en de kans op mist is groot.

http://www.klimaatinfo.nl/denemarken/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten